Оригами

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Елица
Sorcerer

Оригами

Post by Елица » Mon Jul 20, 2009 11:00 pm

В търсене на оригами
Почна таз тема не където трябва затова си я само премествам :lol:

Morwen
Защо не пробваш някой сайт както може и да е само за разглеждане? Тук има доста за различни видове...

http://origami.start.bg/
Moridin
хихи ;р
какво точно искаш да направиш с оригами?
Елица
Мерси Morwen.

Как какво - да се науча да правя различни видове.
Едит: сега схванах въпроса - змей искам да направя, в краен случай дракон. Не питай каква е разликата Laughing
Едно не ми е ясно, как като търсих преди време оригами в нета не намерих страници с разбираеми, пък на този линк са доста.
Колко са разбираеми за мен ще си проличи като пробвам довечера
Мoridin
Опитвах се да преровя папката си с букмарки, но ми е доста трудно да намеря страница с обяснения от-до Smile Има доста книги, които обясняват добре нещата, но не мисля, че се намират лесно за сваляне.

На оригами.старт.бг има доста диаграмки, което е добре.
Бих ти препоръчал да почнеш с това:

http://en.wikipedia.org/wiki/Origami_techniques

след което просто да пробваш каквото ти хареса, докато набереш опит.

Още два линка с доста диаграмки:

http://design.origami.free.fr/Diagrams/Diagrams.htm
http://oriman.topcities.com/dia-e.htm
http://www.origami.com/diagram.html

стига толкоз, че да не станат много Smile

ех, ако доживеехме и третата част на статията ми, в която щеше да има инфо точно по този въпрос Mr. Green

едит: ще потърся змейове/дракони, ако не намериш сама и ти, особено в третия линк Wink това предполага западен тип дракон (едър с две крила), а не източен (дълъг като змия), нали? Или?
Eлица
В момента пробвам един дракон от линк с детски (уж) оригами и се оплетох на 23 стъпка Embarassed
Ама няма да се отказвам де, ще пробвам докато стане Smile
Мерси за линковете, и няма начин да станат в повече, само дето може би трябва да си спретна отделна тема.

Представата ми за змей е нещо като западен дракон, ама по нашенски някак, с две или три глави, но може и да е едноглав ама пак да си му личи, че е наш си змей, а не някакъв си дракон.
В главата може да е близък до източните, но не и в тялото - твърде са ми змиевидни.

Ако си ме разбрал шапка ти свалям Laughing
Moridin
Има един модел, който може да се намери в нета, с триглав дракон. Ще го издиря. Но е доста труден за начинаещ, има къмто 120 стъпки и е доста препоръчително да се прави от по-голяма хартия (20х20 поне) Smile

edit: не е точно онзи модел, но и този става, предполагам

http://dev.origami.com/images_pdf/dragon_3heads.pdf

инструкциите са на испански, но както казах по-добре да научиш символите и да следваш тях

thunder
Forsaken

Re: Оригами

Post by thunder » Tue Jul 21, 2009 10:24 am

чакаме снимки :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Tue Jul 21, 2009 11:00 am

Ще има да чакате... :oops:

Дракона който опитвам, поне за момента е пълен провал, докарах го с мъка до 36 сгъвки и силно подозирам че на едно място го пообърках, а е от 68 :(
А трябва и да се работи, довечера ще пробвам нещо по-простичко. Нещо от 30 - 40 стъпки макс. Ама няма да се отказвам де :)

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Jul 21, 2009 12:13 pm

Може ли линк към този, който пробваш? :) може би мога да помогна
This is it. Ground zero.

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Tue Jul 21, 2009 1:01 pm

Ето този от детските оригамита:
http://www.oriland.com/studio/diagram.a ... 1&pages=23

Първо се затрудних доста на 23 стъпка:
http://www.oriland.com/studio/diagram.a ... 8&pages=23
и го посмачках, та уж приблизително да е както трябва :oops:
Та уж стана и до 38 беше добре, но 39 изобщо не мога да постигна, така че явно посмачкването на 23 е оплескало нещата. Ето я:
http://www.oriland.com/studio/diagram.a ... 3&pages=23

Май ще трябва да си намеря и малко по-тънка и/или по-мека хартия от тази с която пробвам, че е доста груба (от принтера в офиса)
Ако знаеш откъде би могла да се намери истинска (или поне подходяща) в София, ще е безценна информация :)
Прочетох че от списания била хубава хартията за сгъване на оригами, та ще пробвам довечера с нея, но ако някъде има скрити залежи истинска, бих я тествала.

Редакция:Намерих ти статиите за оригами в списанието, направо не мога да повярвам как съм ги пропуснала, просто е невероятно :shock:
Прочетох си за хартията :)
Нещо не мога да открия третата, аз ли съм шматка или ти не си я написал?
Last edited by Елица on Tue Jul 21, 2009 3:11 pm, edited 1 time in total.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Jul 21, 2009 3:10 pm

Егати сладкия дракон!!!

(но никак не е лесен всъщност де ;))

Стъпка 23 си е доста гадна - трябва да се направи малко триизмерно там и бавно да сгъваш, за да попадне всичко където трябва. Все пак предполагайки, че си го направила, на стъпка 39 опашката просто се прегъва по средата (по ъглополовящата си) на две - това става доста естествено, ако просто я "стиснеш" (както е и в текста на упътването), след което я наведеш надолу и надясно по указаната сгъвка. Тъй като тази сгъвка ми изглежда доста случайна, вероятно зад нея има ръб, по който може да се подравни.

като прегънеш опашката надясно, долният й ляв край отива нагоре както е показано там (т.нар. swivel fold).

за съжаление в момента съм ужасно кът откъм време, ако не е спешно уикенда или още по-рано може да го пробвам и да дам по-смислена информация евентуално със снимки..
This is it. Ground zero.

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Tue Jul 21, 2009 3:13 pm

Супер, не е спешно хич.
Може да не си видял, защото едитвах, но имам питанка за третата ти статия за оригами, дали я има или не и как да я намеря, ако да

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Jul 21, 2009 3:36 pm

Болна тема :mrgreen:

(т.е. не съм...)

ако не е спешно, по-натам ще пробвам и аз :)
This is it. Ground zero.

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Tue Jul 21, 2009 7:20 pm

Направих нещо като прескачах грешките 8-)
Прилича по скоро на мачкана хартия, отколкото на сгъвана, краката не се получиха много, защото ги обърках и поизмислих в движение, главата също не можах да схвана какво толкова и сгъваха, но става :lol:
Опашката обаче е разкошна. Ще се пробва пак то е ясно, но от по-голям лист, че А4 явно е малък за това оригами, като се пребера ще се пробвам да кача снимки да видите що за ужас сътворих :lol:

Аз си го харесвам де, все пак прилича на дракон

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Tue Jul 21, 2009 9:53 pm

Eй го моя дракон:
Spoiler: show
Image
А тези двата ми допадат, и ако ги намеря ще се уча как да ги направя:
Spoiler: show
Image

Image

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Jul 22, 2009 12:37 am

добре се е получил! :) Може би наистина трябва по-голяма хартия, крачката сигурно са били доста мъчителни така. От друга страна пропорциите ми изглеждат ок, по-голям няма ли да е твърде голям

тия долните малко по-натам ;р те с такава хартия няма и как да станат
This is it. Ground zero.

PrivateRaio
Misting

Post by PrivateRaio » Wed Jul 22, 2009 10:09 am

Много яки неща.
Имам един въпрос обаче - каква хартия е най-подходяща?
Пробвах с обикновенна, за принтер, но след първите няколко серии от сгъвки стана много трудно да стават добре нещата, дори и по-простите. А и някои от диаграмите бая ме оплетоха, да си призная, явно имам нужда от повече тренировки. Предполагам, че освен за по-добър ефект, цветовите нюанси от двете старни на хартията правят и сгъването по-лесно.
Определено ще пробвам пак в къщи през почивните дни, когато имам повече време (и не съм зациклил на ВоВ естествено :oops: )

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Jul 22, 2009 10:39 am

Хартията се избира в зависимост от модела. С наличните в България материали е трудно да се хвърляш на много сложните модели. Но пък можеш вместо това да ги правиш с голяма хартия (да кажем от онази промазаната опаковъчна хартия).
This is it. Ground zero.

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Wed Jul 22, 2009 10:43 am

Вчера вечерта пробвах пак, и много се ядосах накрая - имаше мачкане и хвърляне и зъбене (да, като се ядосам се зъбя, това е положението 8-) )

Две положителни неща:
1.хартията от списания наистина върши по-добра работа от тази за принтер - по тънка е и се сгъва по лесно, а ако си избереш някоя с цветна реклама от едната страна и повече текст от другата се получава много приятен контраст. В момента съм разкостила AUTO BILD. Друг плюс на хартията от това списание е че излиза по-голям квадрат отколкото от А4, не с много, но точно за този модел е идеален. Минуса е че сгъвките много личат, и ако понатиснеш се излющва мастилото.
2. схванах как стават краката, е поне от едната страна :)

Ето какво ме изкара от нерви накрая: тъкмо съм открила как се правят краката на животното от едната страна и съм ужасно горда със себе си, и за следваща стъпка пише: повторете същото от другата страна, обръщам аз дракона и установявам, че е невъзможно да бъдат повторени въпросните стъпки и направо откачих, особенно защото бях супер сигурна, че този път не съм правила грешки, направо не е истина как се ядосах.
Особенно ме беше яд защото си бях избрала най - хубавата страница от списанието - почти изцяло черна реклама на тойота. Много хубав черен дракон щеше да стане :(

За този червения е имало клипче как го прави, но е свалено :(
Вижда се само, че е бил от квадрат със страна 1.20 м., и пише че е отнело 6 часа сгъването.
Last edited by Елица on Wed Jul 22, 2009 3:35 pm, edited 1 time in total.

Ash
Farmer

Post by Ash » Wed Jul 22, 2009 1:44 pm

Хм, аз едно време (това преди да разбера, че съм прекалено спъната в ръцете за оригами) правех от гланцови блокчета и се получаваше, май.