Star Wars - фентъзи или фантастика?

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!

Star Wars e...

Фeнтъзи
18
36%
Фантастика
16
32%
КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА, ВАЖНОТО Е ВСЕКИ САМ ДА ПРЕЦЕНЯВА ЗА СЕБЕ СИ, ДА ЖИВЕЕ ЛИЧНОТО МНЕНИЕ, ЛАЛАЛАЛАЛА
16
32%

Total votes: 50

Roland
Site Admin

Star Wars - фентъзи или фантастика?

Post by Roland » Tue Sep 18, 2007 9:58 am

Знам, че темата нито е нова, нито кой знае колко интересна, но понеже в един друг форум (всъщност в три други форума) ми се държаха снизходително по въпроса, пък както знаете хората с ниско самочувствие и комплекси за малоценност не обичат да им се държат снизходително, рекох да постна и тук.

Топикът, където се започна спорът, не е интересен и не носи информация, ето го обаче основният двигател. Има и тема във фантастичния форум на дира, но е пълна с долнопробни коментари от сорта на "на кой му пука", "няма значение" и "той е във всеки жанр", така че който го вълнуват подобни мнения, да си ги намери.

Адмитедли, всеки може да пише "не ми пука" и "зависи от възприятията", затуй съм ви го сложил и като вариант. Ще помоля обаче коментарите в самата тема да са в защита или отрицание на някоя от първите две опции :)
And you can't dance with a devil on your back...

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue Sep 18, 2007 10:41 am

Дефинитли фентъзи според мен.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Alanna
Arcanist

Post by Alanna » Tue Sep 18, 2007 10:43 am

Според мен съвсем изначално този филм си е предвиден за фантастика и това, че има магия и принцеси вътре не го прави повече фентъзи. Ако започнем да сравняваме отявлено фантастичните му елементи с тези, които са повече фентъзи, ще излезе, че първите преобладават.
(\ /)
(X.x)
(> <)

Reality is an obstacte to halllucination.

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Tue Sep 18, 2007 10:44 am

Ами по-скоро фентъзи си е според мен. Сега нямам много време да се обяснявам защо, но за мен една от най-точните дефиниции за фентъзи е "Меч и магия". А и двете са водещи в Стар Уорса...
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

thunder
Forsaken

Post by thunder » Tue Sep 18, 2007 10:56 am

с една дума да :)

има си обяснение за уменията на джедаите, но все пак и двете :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Tue Sep 18, 2007 11:00 am

Мда едни такива невидими с просто око мънички нещица го причиняват ;р Ми мешаница ми е кат се замисля. Гласувал съм за 3та опция щото ме боли уя къф точно жанр е тва, така че си гласувам така и си го премествам от левия крачол в десния, а на който не му харесва мнението ми мое го върне обратно.
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Sep 18, 2007 11:01 am

Alanna wrote:Според мен съвсем изначално този филм си е предвиден за фантастика и това, че има магия и принцеси вътре не го прави повече фентъзи. Ако започнем да сравняваме отявлено фантастичните му елементи с тези, които са повече фентъзи, ще излезе, че първите преобладават.
Всъщност кое е по-важно - Силата или бластерите? Джедаите или космическите кораби? Битката между Избрания и сина му или междузвездните битки? Точно изначално филмът е мислен като фентъзи. Просто е сложен във фантастичен сетинг.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue Sep 18, 2007 11:17 am

Да не забравяме, че в KOTOR D&D системата не беше пипвана и все пак си пасваше идеално и на света и на геймплея :)
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Mushu
Aes Sedai

Post by Mushu » Tue Sep 18, 2007 11:21 am

За мен си е фантастика. Не само заради корабите, бластерите и т.н, ами защото изобщо не ми се вписва в представите за фентъзи.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Sep 18, 2007 11:24 am

А тогава нека ти задам няколко въпроса:

Разумни летящи машини със системи за лазерно насочване на оръжията връзват ли ти се с идеята за фентъзи?

Свят, идентичен със Земята от наши дни, но покосен от смъртоносна зараза, връзва ли ти се с идеята за фентъзи?

Мръсен индустриален град, в който огромни фабрики бълват черен пушек, кранове висят над строежи и железници се движат по релси, издигащи се като арки над сградите, връзва ли ти се с идеята за фентъзи?

Отговори ми на тия въпроси и ше ти издам една тайна ;)

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Sep 18, 2007 11:29 am

Тва да не е сетингът на некой Геймън или Миевил? :?

Иначе, сериозно, кво мислите за тва:
To cut the definition to an irreducible minimum: mimetic fiction is real, fantasy is unreal (but > FABULTION); sf is unreal but natural, as opposed to the remainder of fantasy, which is unreal and supernatural. (Or, simpler still, sf could happen, fantasy couldn't.)
Пуснато на другия форум.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Sep 18, 2007 11:37 am

Не само Миевил, не. А иначе е твърде опростена тая дефиниция и оставя място за безброй изключения от правилото...

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Sep 18, 2007 11:55 am

Аха. Особено за мен, дето пиша (и гледам да чета) предимно natural AND real фентъзи. :lol: Go figure.

А за Войните, просто ги питай сетингът ли определя за тях един жанр или ВСИЧКО ОСТАНАЛО. Ако кажат "сетинга", няма кво да се занимаваш повече. М/у другото, като чуя сай-фай, ПОСЛЕДНОТО, което си представям, е star wars. :roll:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Sep 18, 2007 12:08 pm

Определено е фентъзи. Бластерите и космическите кораби са подробности, които не играят особена роля и не са обяснени по никакъв начин. Цялостният дух на поредицата си е фентъзи от най-класическия тип, Силата си е чиста магия и т.н.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Sep 18, 2007 12:17 pm

Roland wrote:А тогава нека ти задам няколко въпроса:

Разумни летящи машини със системи за лазерно насочване на оръжията връзват ли ти се с идеята за фентъзи?

Свят, идентичен със Земята от наши дни, но покосен от смъртоносна зараза, връзва ли ти се с идеята за фентъзи?

Мръсен индустриален град, в който огромни фабрики бълват черен пушек, кранове висят над строежи и железници се движат по релси, издигащи се като арки над сградите, връзва ли ти се с идеята за фентъзи?

Отговори ми на тия въпроси и ше ти издам една тайна ;)
Защо ли си спомням нещо подобно като видение в "Колелото на времето"? Май беше в десетата книга. В "Мечът на Шанара" пък действието се развива в много далечното бъдеще на Земята. Даже героите май минават през някакъв изоставен град от нашето време - с небостъргачи и такива неща.

По темата - "Междузвездни войни" според мен съдържа абсолютно всички елементи на едно нормално приказно фентъзи - мечове, магии, принцеси, смели герои и коварни злодеи и така нататък.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”