Какво е личното ви отношение към софтуерното (и към интелектуалното като цяло, но за това по-късно) пиратство? Аз самият се чувствам донякъде (само донякъде, при това) раздвоен. От една страна, при мен се намира доста пиратски софтуер - най-вече игри и различни Windows приложения. В интерес на истината повечето време работя под Линукс и рядко работя под Win, а и много малка част от всичко, което имам е инсталирано, но все пак CD-тата си ги държа. Истината е, че не чувствам абсолютно никаква вина за това и падне ли ми нещо, което искам, просто ще си го копирам. До сега само един път ми се е случвало да да ме загрие съвестта за изпиратстван софтуер, и това беше за CodeGuide - много добро и леко IDE за писане на Java под Линукс, личеше си че е правено с желание и пари - взех си eval версията и си намерих крак, но след това го махнах и не съм го качвал повече. Не че си и помислих да си платя за developer licence разбира се, просто минах на Eclipse. От друга страна, като програмист, който участва в разработката на пазарен продукт, мога да оценя колко пари се наливат в писането на качествен софтуер, особено ако е някой по-голям проект, и от тази гледна точка обективно мога да кажа, че пиратството наистина нанася сериозни финансови щети, и единственият път, когато разбрах, че някой е пиратствал наш продукт, бях доста ядосан.
Една от причините, поради които не ми пука особено за правата на интелектуалната собственост е, че цените на повечето продукти (особено развлекателните) са зверски надути. Склонен съм да платя 20 - 30 лева за една свястна компютърна игра един път на 1 - 2 месеца. НЕ СЪМ склонен да хърля 70 - 100 лева за за нещо, което ще ми осигури в повечето случаи не повече от 10 - 15 часа забавление. Да не говорим, че по-голямата част от парите не стигат до тези, които наистина са разработили продукта. Същото мога да кажа и за музикалните дискове - там се облажват музикалните компании, а не музикантите. И определено съм много по-склонен да пиратствам развлекателни продукти, отколкото работен софтуер.
Лошото е, че точно тези големи концерни разполагат с много пари, и съответно с връзките, лобитата и всичко необходимо, за да прокарват удобни за тях закони. Мислите ли, че 5 години са справедлива присъда за двамата хванати пирати? Аз не - струват ми се твърде много. Това е и едно от нещата, които ме притесняват в бъдещото развитие "борбата с пиратството" и патентоването на интелектуална собственост.
Мдаа, излезе ми работа. Малко накъсано се получи, но го пиша на паузи.
Сега нямам време да завърша, така че пускам каквото съм написал дотук. За последно добавям един линк - интересно четиво, за който не го е виждал.
http://www.cl.cam.ac.uk/~rja14/tcpa-faq.html